Deel deze pagina
Onderzoek: Impact of Multiple Sclerosis Symptoms (IMSS)
Om meer inzicht te krijgen in MS-symptomen en de aanpak daarvan, heeft het EMSP, in samenwerking met de bij haar aangesloten MS-verenigingen, besloten om een onderzoeksproject uit te voeren in 23 landen in Europa, getiteld "Impact of Multiple Sclerosis Symptoms survey".
Help jij mee aan het onderzoek door anoniem een enquête in te vullen over jouw MS-symptomen en de behandeling daarvan? 🖊
👉 Voor meer info en de online vragenlijst kan je terecht op
https://www.ms-vlaanderen.be/…/onderzoek-impact-multiple-sc…
Doel van het onderzoek
Er zijn momenteel weinig gegevens over hoe MS-symptomen zich manifesteren bij personen met MS in Europa, noch wordt de behandeling van deze symptomen overal op dezelfde manier geprioriteerd en ondersteund. Daarom heeft het European MS Platform (EMSP), in samenwerking met de bij haar aangesloten MS-verenigingen, besloten een onderzoeksproject uit te voeren in 23 landen in Europa, getiteld "Impact of Multiple Sclerosis Symptoms survey" om meer inzicht te krijgen in:
Wat houdt het onderzoek in?
Het onderzoek heeft de vorm van een online vragenlijst, die volledig vertrouwelijk en anoniem is. Jouw naam, identiteit en IP-adres worden niet gevraagd of geregistreerd.
De vragenlijst omvat vier onderdelen:
Het beantwoorden van de vragen duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.Helaas is het niet mogelijk om de enquête te verlaten en de volgende dag verderte gaan, aangezien jouw IP-adres dan opgeslagen moet worden.
De enquête blijft 3 maanden op de site staan. Het doel is om ongeveer 20.000 antwoorden in heel Europa te verzamelen.
Wie kan deelnemen?
Elke persoon met een MS-diagnose uit de deelnemende landen,waaronder België, kan deelnemen aan dit onderzoek na het invullen van het toestemmingsdocument. Personen met MS jonger dan 18 jaar kunnen aan hetonderzoek deelnemen, maar moeten ook toestemming krijgen van hun ouders/mantelzorger.
Resultaat van de enquêtespacing:
De analyse van de resultaten zal enige tijd in beslag nemen, maar wij verbinden ons ertoe deze ten gepasten tijde op de website te publiceren.
**************************************************************************************
Toiletpas: toegang tot sanitaire voorzieningen
Op vraag van personen met MS heeft MS-Liga Vlaanderen een pas ontwikkeld die toegang geeft tot de sanitaire voorzieningen van hotels, restaurant endrankgelegenheden aangesloten bij
Horeca Vlaanderen, Brussel en Wallonië en bij lokale zelfstandigen, winkelketens en vrije beroepen aangesloten bij Unizo, Comeos en NSZ/SNI.
Wat is een toiletpas?
Met een toiletpas van MS-Liga Vlaanderen kan je als persoon met MS vlotter gebruik maken van
sanitaire voorzieningen. Dit in alle discretie, zonder te moeten specificeren dat je MS hebt en
zonder een consumptie te moeten nuttigen. Dit is een extra voordeel dat we graag aan onze leden ter beschikking stellen.
Hoe kan je de toiletpas aanvragen?
Bezorg ons via mail of post volgende zaken:
 (Pas)foto
 Voornaam+familienaam
 Adres: straat, huisnummer/bus, postcode, gemeente
 Telefoonnummer
 E-mailadres
Bezorg dit aan Yvonne via e-mail yvonne.bogaerts@ms-vlaanderen.be
of stuur dit per post
naar ons hoofdkantoor:
MS-Liga Vlaanderen vzw, t.a.v. Yvonne Bogaerts
Boemerangstraat 4
3900 Pelt
Om jouw aanvraag te starten, moet je lid zijn van MS-Liga Vlaanderen.
*****************************************************************************************************************************************
WAT IS DE EUROPEAN DISABILITY CARD (EDC)?
Een kaart die:
- De toegang van personen met een handicap tot cultuur,
sport en vrijetijdsbesteding bevordert
- Een aantal voordelen in die domeinen biedt.
WIE KAN DE KAART AANVRAGEN?
Wie erkend is door of hulp krijgt van een van de vijf Belgische
instellingen die belast zijn met het integratiebeleid voor personen met een handicap, kan de kaart aanvragen.
HOE VRAAGT U DE KAART AAN?
U kunt de European Disability Card aanvragen bij een van de vijf Belgische instellingen die belast zijn met het integratiebeleid voor personen met een handicap. De kaart is gratis. Bij diefstal of verlies hebt u recht op één gratis duplicaat. Hieronder vindt u de aanvraagprocedure voor de European Disability Card voor personen met een handicap of voor hun wettelijke vertegenwoordiger. De procedure verschilt per organisatie. Neem contact op met de organisatie bij wie u en dossier hebt.
U kunt uw aanvraag indienen:
- met het onlineformulier op de website van de FOD Sociale Zekerheid : handicap.belgium.be (rubriek ‘Mijn rechten’)
- door een brief te sturen naar:
Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid Directie-generaal Personen met een handicap,
Kruidtuinlaan 50 bus 150,
1000 Brussel.
2, Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH):
U kunt uw aanvraag indienen via het digitale loket www.mijnvaph.be. Daarvoor hebt u uw elektronische identiteitskaart, uw pincode en een kaartlezer nodig.
HOE EN WAAR GEBRUIKT U DE KAART?
ENKELE VOORBEELDEN VAN VOORDELEN
De organisatoren van cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten die de kaart accepteren kiezen zelf welke voordelen ze toekennen. Er is hen voorgesteld de volgende voordelen te verlenen:
HET PROJECT EUROPEAN DISABILITY CARD IN ENKELE WOORDEN
De European Disability Card wil de toegankelijkheid voor personen met een handicap en hun inclusie in de maatschappij bevorderen. Het project willigt een vraag in van personen met een handicap en de verenigingen van personen met een handicap. Het ligt in de lijn van een initiatief van de Europese Commissie, die de opstart van de kaart gecofinancierd heeft.
De European Disability Card is ontwikkeld en ingevoerd dankzij een samenwerking tussen de vijf Belgische instellingen die belast zijn met het integratiebeleid voor personen met een handicap. Acht EU-lidstaten nemen deel aan het project voor de ontwikkeling van de European Disability Card: België, Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië.
CONTACT & INFORMATIE
Meer informatie vindt u op de website van het project (+ toegankelijke brochure en video’s met gebarentaal.)
http://www.eudisabilitycard.be
**********************************************************************************************************************************
Tegemoetkomingen VAPH
Je hebt misschien al wel eens gehoord van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) of maakt er reeds gebruik van. Er valt veel te vertellen over het VAPH, maar hier volgt in het kort een toelichting rond een belangrijk onderdeel van haar opdracht. Dit kan immers belangrijk zijn voor personen met MS.
Het VAPH geeft tegemoetkomingen bij de aankoop van bepaalde hulpmiddelen en bij aanpassingen die je doet aan je woning of wagen in functie van je beperkingen. Zo betoelagen zij bijvoorbeeld de aankoop van een tweede trapleuning, een automatische garagepoortopener, handgrepen, de meerkost van een automatische versnelling bij de aankoop van een nieuwe wagen, elektrificatie van de rolluiken, … Ook grotere aanpassingen komen in aanmerking, zoals de ombouw van je ligbad tot inloopdouche, het bijbouwen van een slaapkamer op het gelijkvloers, …
Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?
Hoe bekom je een tegemoetkoming
Voor meer info kan je steeds terecht bij de sociale dienst van MS-Liga Vlaanderen (via 078 42 20 82 ofsocialedienst@ms-vlaanderen.be) of surf je naar de website van het VAPH:www.vaph.beofwww.vaph.be/hulpmiddelen/algemeen
***********************************************************************************************************
MS-Liga Vlaanderen heeft vanaf 2021 een nieuwe sociale dienst in het leven geroepen. Hier kan men steeds op een deskundig advies beroep doen. Via het centrale telefoonnummer 078/48 20 82 (tegen normaal zonaal tarief): kies vervolgens voor nummer ‘1’ om in gesprek te komen met een sociaal werker.
Tijdens de werkdagen zal je onmiddellijk geholpen worden van 9.00u tot 12.00u en van 13.00u tot 16.00u (met uitzondering van vrijdagnamiddag).
Ben je lid van de MS-Liga Vlaanderen, dan kan je ook rekenen op gerichte ondersteuning en op een aantal voordelen zoals een aanmoedigingspremie voor sporten en beweging, 20% korting VAB-pechverhelping, driemaandelijks het tijdschrift ‘MS-Link’ met nieuws over sociaal beleid, activiteiten, de medische wereld …
www.ms-vlaanderen.be / Vrijwilligerswerking@ms-vlaanderen.be /secretariaat@ms-vlaanderen.be
Stort per individu € 20 op het rekeningnummer BE30 0011 3608 4511
Met de mededeling ‘Lidgeld 2023 + Voornaam en naam van het lid
**********************************************************************************************************************************************************